Cinema Negre

El parador del camino. Jean Negulesco (1948)

L’Ateneu de Maó té un patrimoni propi, format en la seva major part per col·leccions artístiques que abarquen diverses branques: gravats cartogràfics, pintura i ceràmica. La cartografia està representada per plànols i mapes de Menorca i del Port de Maó.

Una de les peces més interessants de l’Ateneu és el retaule de s’Aranjassa del pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817), obra del període classicista on es representen diversos sants sobre un fons d’arquitectura clàssica amb detalls barrocs. La col·lecció pictòrica de l’Ateneu es completa amb obres d’artistes menorquins com Joan Font i Vidal, Hernández Monjo, R. Torrent i Prats, M. Alejandre Monjo, Francisco Sans Huguet ( “Sansuguet”), D. Boettcher, Pacífic Camps Coll i altres com Tito Cittadini, Coronado.

Hi ha dues col·leccions dipositades a l’Ateneu amb dues sales pròpies: la sala Vives Llull i la sala Màrius Verdaguer. Formen la sala Vives 24 pintures i 6 dibuixos d’aquest artista menorquí (1901-1982) adscrit al postimpressionisme i una de les figures més importants de la pintura menorquina contemporània. La sala Verdaguer està formada per un conjunt d’objectes, llibres de l’escriptor Màrius Verdaguer (1885-1963) i una col·lecció de dibuixos de tipus expressionista, corresponents a la seva faceta pictòrica.

La col·lecció de pintura contemporània la formen obres que l’Ateneu ha anat adquirint a través dels premis de pintura Saló de Primavera, convocat des de l’any 1962, que des de 1990 té una convocatòria bianual. També, algunes obres de les diverses exposicions realitzades a l’Ateneu formen part dels seus fons.