
Samsø, una illa 100% sostenible?
De Samsø a Menorca. Illes en transició energètica.
Per què vénen? Quin és l’objectiu del programa de visita?
La visita es fa en el marc del programa del Pacte de Batles. La iniciativa es diu: «Programa d’aprenentatge entre iguals d’Europa». Aquest ofereix a les autoritats regionals i subregionals la possibilitat de participar en intercanvis que tenen com a objectiu augmentar les seves capacitats per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, desenvolupar i implementar estratègies ambicioses a llarg termini, així com abordar la pobresa energètica.
Les activitats que s’estimulen en aquest son de l’estil de:
- Intercanviar idees sobre com fomentar i gestionar els compromisos del sector privat
- Aprendre a co-crear un pacte climàtic amb els ciutadans i les empreses i a desenvolupar una neutralitat climàtica estratègia.
- Audició d’experts sobre com passar a fonts d’energia 100% renovables
Qui ve? En què son bons?
Venen dos membres de la Samsø Energy Academy. Situada a Samsø, una illa danesa del mar del Nord.
Posseeix una longitud de 28 km de nord a sud i una extensió de 112 km². Amb una població estimada de 4000 habitants, això dóna una densitat de 34,3 habitants per km².
Samsø Energy Academy és una organització que neix l’any 2007 basada en projectes centrats en les conseqüències del canvi climàtic.
L’Acadèmia de l’Energia és un lloc físic de trobada per a tot tipus de persones interessades en el desenvolupament comunitari. En poques paraules, el seu objectiu organitzatiu és transmetre coneixements sobre processos cooperatius holístics. Té vuit empleats a temps complet que viuen a Samsø, treballant amb el desenvolupament comunitari i solucions sostenibles.
Podeu llegir més informació sobre Samsø Energy Academy aquí:
Els dos convidats són:
Søren Hermansen – Director de «Samsø Energy Academy» des de 2007
Ha tingut una trajectòria dins del món del futbol (jugador i entrenador nacional de Dinamarca per l’equip de menors de 16 anys).
També ha estat Batle de Samsø i granger.
Se l’ha descrit com a «mag de l’energia» o «mag de les comunitats». Ha liderat la transició energètica de l’illa de Samsø fent que els veïns participessin econòmicament dels projectes energètics. Han aconseguit, entre d’altres:
- Que l’illa generi més electricitat de la que consumeix (gràcies a les turbines eòliques i els panells solars)
- Implantar una xarxa de calor distribuïda que escalfa molts habitatges amb biomassa procedent de la mateixa illa.
- Reduir el consum de combustible fòssil destinat a l’agricultura…
- Instal·lar un sistema intel·ligent de Fotovoltaica + bateries en els ports de l’illa, de manera que les embarcacions puguis no dependre de l’electricitat de la xarxa.
Ha guanyat el premi Goteborg (equivalent al Nobel en matèria mediambiental). Aquest premi també l’han guanyat presidents com Al Gore (USA) o Gro Harlem Brundland (Noruega).
Vídeos i pàgines d’interès per saber més d’ell i del procés de Samsø:
Alexis Chatzimpiros – Gestor de projectes a Samsø Energy Academy / Coordinador de projectes a la «European Small Islands Federation (ESIN)» – Expert en desenvolupament local d’energia sostenible, acció climàtica i polítiques insulars
Es defineix a ell mateix com:
Professional altament motivat i apassionat per donar suport a les comunitats a participar en l’acció climàtica i millorar les seves perspectives i sostenibilitat a llarg termini.
Ha treballat estretament amb autoritats locals i regionals, líders comunitaris, ONG i grups de reflexió sobre energia sostenible i acció climàtica. Ha facilitat el treball de moltes comunitats rurals, urbanes i insulars en matèria d’eficiència energètica, energies renovables i desenvolupament sostenible, i ha ajudat a crear capacitat en comunitats més petites o més febles. Promou una xarxa global de comunitats sostenibles per a la creació de capacitats, compartir experiències i aprendre els uns dels altres.
Els seus interessos són:
– Facilitar l’acció climàtica local i regional
– Economia baixa en carboni i energies renovables
– Desenvolupament i implementació de la política energètica
– Polítiques insulars sostenibles
Dins d’aquestes àrees ofereix:
– Facilitar el desenvolupament de polítiques
– Desenvolupament de projectes
– Creació de capacitat
– Comunicació
– Consciència pública
Des del 2017, treballa a l’Acadèmia d’energia de Samsø. És físic de carrera, màster en Energies i coneixedor de polítiques energètiques.
