
L’art del Gravat, enginy per a la Il.lustració amb Pere Pons
Pere Pons es un artista socialment compromès, ha fet unes quaranta exposicions individuals de pintura, dibuix i gravat. Ha participat en un gran nombre de col·lectives a diversos països.
Des del 1984 fins al 2008, ha viscut i treballat a Granada, dedicat a la creació artística. El 1992 va fundar, amb el seu amic, l’artista argentí Ángel Ramazzi, el taller experimental de gravat Xalubinia a Salobreña (Granada) per a la investigació, l’ensenyament i l’edició d’obra gràfica. Un any més tard van publicar un nou procediment de gravat calcogràfic a tot color per aconseguir aiguaforts, per tricromia de colors primaris sobre ferro, es va registrar aquesta nova tècnica amb el nom de “Cromoplaxgrafia”.
Ha rebut diversos premis d’Arts Visuals, quatre d’ells internacionals: Prix Emile Humblot al Saló de París, Award of The Public al II Certamen Internacional Miniprint de Belgrad, Excel·lent Prize a l’International Print Biennale 2000” de Quingdao (Xina) i un Primer Premi al “Miniprint Internacional de Rosario 2017 (Argentina).
Ha donat cursets de gravat a Tarlatana, Oviedo, Taller de la Casa Natal de Goya a Fuendetodos (Saragossa) i Taller Xalubínia de Salobrenya, de Granada capital i de Menorca. Aquest Centre d’Art i Gravat està instal·lat ara a Maó, Carrer Barcelona, 6 i regentat per l’artista Verónica Arellano. Estem oberts a visites.
També Pere Pons va donar dos “Master Class” de la seva tècnica a l’Atelier 51r l’Armadillo de Florència (Itàlia) l’octubre del 2016, on va realitzar una àmplia exposició didàctica de la seva obra gràfica més personal.
Recentment ha publicat el seu llibre “Del hierro al color”, (edició bilingüe) un resum del seu treball de recerca sobre aquest metall aparentment pobre però amb característiques especials per al gravat, a “planxa perduda” i per aconseguir obres en buit a tot color amb característiques pictòriques.
Ha realitzat, sol o en col·laboració amb altres artistes i intel·lectuals, trenta-dues edicions d’obra gràfica, en forma de carpetes i llibres d’artista: “El grabado, un arte compartido”, “Teatro y Sociedad”, “Menorca naturaleza viva” , “Dels Contes de l’Alhambra I i II”, “Menorca Segle XVIII”, “Turquesa”, “Rembrandt 400 anys – 1606/ 2006”, etc.
Els seus llibres a l’aiguafort “Tolerància” i “III Mil·lenni”, són treballs encarregats per l’Oficina del Director General de la UNESCO i es van presentar a París, durant la celebració del “50 Aniversari” del dit Organisme Internacional, el 14-11-1995 i en la proclamació de l’Any 2000 com a “Any Internacional de la Cultura de Pau”, el 14-9-1999.
La UNESCO ha donat una gran difusió a aquestes obres per a la Tolerància, entre els Premis Nobel de la Pau i de Literatura, Mandataris i altres Personalitats del món del Pensament, la Ciència i de l’Art.
També a una llarga llista de Museus, Gabinets d’Estampes de Biblioteques Internacionals, col·leccions públiques i privades.
Fa només uns mesos que la Cromoplaxgrafia de Pere Pons ha estat inclosa entre les tècniques importants de gravat, a l’obra “Pratiquer la Gravure a Creux” vuit toms d’Olivier Dekeyser, dedicats a la història i tècniques de gravat al món; publicats per Éditions Eyrolles. París (França)
