
CONCERT. Orquesta de Cordes. Les set paraules de Crist a la creu. Grup Filharmònic del Ateneu de Maó
Concert 1180, 3r de la 19ena sèrie
PROGRAMA
Les set paraules de Crist a la creu (versió per a orquestra de cordes)
Joseph Haydn (1732 – 1809)
Introducció
Maestoso e Adagio, Re m
I. Pare, perdona’ls, perquè no saben el que fan
Largo, Si b M
II. De cert et dic, avui estaràs amb mi en el paradís
Grave e Cantabile, Do m, Alla Breve
III. Dona, aquí tens el teu fill; (i al deixeble) aquí tens ta mare
Grave, Mi M, Alla Breve
IV. Déu meu!, Déu meu!, per què m’has abandonat?
Largo, Fa m.
V. Tenc set.
Adagio, Do M, Alla Breve
VI. Tot s’ha consumat
Lento, Sol m, Alla Breve
VII. Pare, a les teves mans encoman la meva ànima
Largo, Mi b M
El terratrèmol
Presto e con tutta la forza, Do m.
Història de
Les set últimes paraules de Nostre Salvador a la creu
“En aquella època era habitual celebrar un oratori a l’església principal de Cadis durant la Quaresma, i el seu efecte es realçava amb les següents preparacions: els murs, finestres i columnes de l’església es cobrien de tela negra, i només una única làmpada il·luminava la sagrada foscor. Al migdia es tancaven les portes i la música començava. Després d’una introducció adequada, el bisbe pujava al púlpit, pronunciava les Set Paraules i desenvolupava una homilia sobre elles. Una vegada finalitzada, descendia del púlpit i s’agenollava davant de l’altar. En aquest interval de temps sonava música. El bisbe pujava i baixava del púlpit després de cada paraula, i cada vegada que succeïa això l’orquestra intervenia al final de la seva al·locució. La meva composició havia d’adaptar-se a aquests preparatius. La tasca d’escriure set adagis, un després de l’altre, amb una durada d’uns deu minuts cada un i que no cansessin els oients, no era fàcil. I em vaig adonar aviat que no podia restringir-me a la temporalització requerida…”
Franz Joseph Haydn
El 1771, el Marquès de Valde-Íñigo, Senyor José Sáenz es va convertir en el director espiritual de la Germandat de la Santa Cova, a Cadis. El 1781, el sacerdot va començar una profunda reforma de l’edifici: es va remodelar l’antiga església del Rosari i es va inaugurar la Santa Cova el 1783. De la mateixa manera, va voler enriquir el temple i la seva comunitat amb una peça musical que acompanyés, en el matí del Divendres Sant, la predicació d les set últimes paraules de Crist. Per a tal finalitat va comptar amb l’ajuda dels marquesos de Mèrits i d’Ureña, que eren músics. Prenent els esmentats marquesos com a mitjancers, el padre José va encarregar a Joseph Haydn l’obra que va rebre el títol de Les set últimes paraules de Nostre Salvador a la Creu.
El 1785, Joseph Haydn va fer seu l’encàrrec de compondre una obra orquestral relativa a les paraules que va pronunciar Jesucrist a la creu. Aquestes paraules són, en realitat, set frases recollides en els diferents evangelis; tres figuren en l’escrit per Lucas; tres recollides, per Joan; i una mateixa per Marc i Mateu.
Haydn va acceptar i va escriure set sonates amb una introducció i un terratrèmol final, per a orquestra de cambra, amb una secció de vent-fusta, quatre trompes i dues trompetes i timbals al terratrèmol.
Probablement, la primera interpretació es produí el Divendres Sant de 1786, a la capella inferior de la Santa Cova de Cadis. Un any després, Haydn va compondre una versió per a quartet de corda, que es va estrenar el Dia de Santa Cecília de 1787, a la Schlokirche de Viena. Aquesta és la versió que avui s’interpretarà, adaptada per a orquestra de cordes.
Haydn va dur a terme, el 1796, una versió per a cor i orquestra. El mateix compositor i altres músics van escriure noves versions que abasten des de la feta per a pianoforte sol, fins a la de gran simfònica, amb cor mixt i quartet vocal solista.
ADVERTIMENT.- Es prega un respectuós silenci, i que desconnectin o posin en silenci els telèfons mòbils.
TAQUILLA INVERSA
